Wat betekent het om vrij te zijn? Om stil te staan bij wie we zijn, wat er is gebeurd en wat we samen kunnen doen om de toekomst een beetje mooier te maken? In Woudenberg kwamen er deze week drie bijzondere momenten samen, die ons eraan herinneren hoe belangrijk het is om te erkennen: een stukje geschiedenis, onze verantwoordelijkheid en onze diversiteit.

Afgelopen zaterdag werd op de voormalige spoordijk een oorlogsmonument onthuld ter ere van de vliegenier Mate Alexander Milich, een moedige Maori-piloot die hier zijn leven gaf voor onze vrijheid. Het monument herinnert ons niet alleen aan zijn opoffering, maar ook aan de complexiteit van oorlog: jonge mensen uit verre landen, zoals Nieuw-Zeeland, die vochten voor een wereld die ze nauwelijks kenden. Bij de onthulling stond de 94-jarige ooggetuige de heer Vossesteyn stil bij die dramatische dag in 1944. Veel Woudenbergers waren aanwezig, de neergezette tent was te klein voor de grote belangstelling. Ik vond het een indrukwekkend gebeuren, waarbij een nabestaande aan het Maori-gevoel een extra dimensie gaf. Dit moment verbindt ons niet alleen met het verleden, maar ook met elkaar, als gemeenschap dat deze verhalen doorgeeft aan toekomstige generaties. Het erkennen van zulke offers is essentieel; het geeft betekenis aan de vrijheid die we vandaag vanzelfsprekend vinden.

Maar erkenning is niet alleen een kwestie van terugkijken. Op dezelfde dag tijdens de schrijfochtend van Amnesty International in het Cultuurhuis, ging het om erkenning van hedendaagse onrechtvaardigheid. Veel plaatsgenoten kwamen om brieven te schrijven voor politieke gevangenen en slachtoffers van mensrechtenschendingen wereldwijd. Vrijheid is in veel landen niet vanzelfsprekend. Het lijkt misschien klein – een pen en papier- maar juist deze kleine acties laten zien dat we onrecht niet negeren. Hier in Woudenberg tonen we dat empathie niet ophoudt bij de grenzen van ons dorp. We erkennen dat elke stem, zelfs die uit een kleine gemeente, een verschil kan maken.

En dan is er aan het eind van de week Paarse Vrijdag, de dag waarop we aandacht vragen voor acceptatie van lhbti+-ers. In een gemeenschap als Woudenberg, waar tradities stevig geworteld zijn, is dat niet altijd vanzelfsprekend. Maar juist hier kan Paarse Vrijdag een krachtige boodschap uitzenden: iedereen mag er zijn, precies zoals die is. Door een paars shirt te dragen of gewoon door het gesprek aan te gaan, laten we zien dat onze verbondenheid sterker wordt als we ruimte maken voor iedereen. Het gaat niet om grote gebaren, maar om de erkenning dat diversiteit ons dorp rijker maakt.

Deze drie momenten – een monument voor een piloot, brieven voor vreemden en een kleur van hoop – laten zien hoe belangrijk vrijheid is. Het gaat om zien, luisteren en handelen, of dat nu in ons eigen dorp is of daarbuiten. Het leert ons dat zelfs in een kleine gemeenschap als Woudenberg de wereld binnen handbereik ligt en dat erkenning de eerste stap is naar begrip, respect en verandering.

Henk van de Wetering, fractieleider PvdA-GroenLinks Woudenberg.

Bron: De Woudenberger, 9 december 2024.