
WOUDENBERG Wethouder Moniek van de Graaf presenteert in december de evaluatie armoedebeleid van de gemeente Woudenberg. Ze hoopt meer inwoners te bereiken door de uitvoering van haar plannen, waarin de menselijke maat centraal staat. Ze vraagt inwoners om nog tips te geven om het beleid te verbeteren.
Wethouder Van de Graaf is bij de opstelling van het nieuwe armoedebeleid niet over één nacht ijs gegaan. Ze sprak met professionals, zoals de uitvoerders van het beleid bij De Kleine Schans, inwoners, verschillende (vrijwilligers)organisaties en de gemeenteraad. De input van deze groepen wordt meegenomen in de definitieve versie van het beleid. ‘We hebben onderzocht wat er goed gaat en wat we nog kunnen verbeteren,’ zegt Van de Graaf. ‘We zoeken naar creatieve manieren om mensen te bereiken en te informeren. Desnoods gaan we van deur tot deur.’ ‘We willen zoveel mogelijk inwoners die het moeilijk hebben, bereiken en helpen. Helaas hebben we het gevoel dat sommige mensen zich niet aanmelden om steun te krijgen,’ zegt Van de Graaf. ‘We doen ons best om ze over de streep te trekken. We constateren ondergebruik van de regelingen.’
Dat heeft volgens de wethouder een aantal redenen. ‘In de eerste plaats zijn de regelingen best ingewikkeld en sommige zijn onbekend. Wij bereiken niet iedereen. We hebben met vrijwilligersorganisaties gesproken die mensen met financiële problemen helpen. Zij gaven aan dat ze een aantal regelingen niet kenden en wilden graag een sociale kaart zodat ze hulpvragers beter kunnen doorverwijzen.’ ‘In de tweede plaats vinden mensen het niet fijn om toe te geven dat ze problemen hebben. Ze schamen zich. Om hulp te krijgen moet je bij De Kleine Schans op bezoek gaan. Dat willen sommigen niet, omdat ze bang zijn dat ze een bekende tegenkomen bij De Kleine Schans. Bovendien is De Kleine Schans maar tot 12.30 uur open,’ stelt de wethouder. De gemeente speelt met de gedachte om ook telefonisch en digitaal advies te geven, zodat mensen niet meer alleen fysiek naar binnen hoeven te gaan bij De Kleine Schans.
Op dit moment zijn in Den Haag de verhoren van betrokkenen bij de toeslagenaffaire aan de gang. Het is duidelijk dat de landelijke overheid fraude wilde bestrijden en daarbij uit ging van wantrouwen. Bovendien werden mensen gestraft als ze per ongeluk verkeerde informatie aanleverden. Ze kregen dan een boete en moesten de toeslag terug bestalen. ‘Dat heeft mensen huiverig gemaakt voor de overheid en ook om bij de gemeente aan te kloppen. Ze vrezen dat ze in de problemen kunnen komen. Bij de uitvoering gaan we uit van vertrouwen en willen mensen helpen met het invullen van formulieren.
De gemeenteraad heeft me op het hart gedrukt de menselijke maat in het oog te houden. Daar ben ik blij mee. Ik heb delen van de verhoren over de toeslagenaffaire gezien en de schrik sloeg mij om het hart,’ vertelt Van de Graaf. ‘Wij willen de bereikbaarheid van regelingen vergroten. De mensen in de bijstand hebben we in beeld. We zijn vooral op zoek naar werkende armen, die recht hebben op allerlei regelingen, die ze nog niet kennen,’ aldus de wethouder. Van de Graaf en haar ambtenaren zijn druk bezig met de evaluatie van het armoedebeleid. Zij roept inwoners op met goede tips te komen. Zij kunnen mailen naar secretariaat@woudenberg.nl onder vermelding van wethouder Moniek van de Graaf, armoedebeleid.
Meer informatie: woudenberg.nl/aanvragen-en-regelen/geldzaken-en-inkomen
bron: LetOpWoudenberg d.d. 17 oktober 2023