
Met passie en toewijding spreekt Suzy Bollen, betrokken bij de stichting Duurzaam Woudenberg (SDW) over de plannen van de stichting voor 2023. In de ruim tien jaar dat de stichting bestaat, zijn er al veel projecten bedacht en uitgevoerd. Het maandelijkse Repaircafé, Energie in Woudenberg en activiteiten rondom biodiversiteit en voedsel zijn de drie pijlers van SDW.
“En voor de toekomst ligt er genoeg waar we mee aan de slag kunnen met alle Woudenbergers samen. Een van onze ambities is bijvoorbeeld nog meer groen in ons dorp. En duurzame mobiliteit verdient meer aandacht. Denk aan fietspaden, laadpalen voor elektrische auto’s, maar ook recycling en afvalvermindering zoals van plastic en voedsel. En daar is de hulp van meer Woudenbergers bij nodig. Er wordt al samengewerkt met lokale organisaties en de gemeente”, vertelt ze. De stichting legde met de start in 2012 in eerste instantie het accent bij de energietransitie. In de loop van de tijd kwamen er andere duurzaamheidsonderwerpen zoals het Repaircafé bij.
Maandelijks zijn vrijwilligers bezig met het repareren van apparaten en kleding . “Iedere derde vrijdag van de maand kun je tussen 14.00 en 16.00 uur met je kapotte spullen langs in het Cultuurhuis. Ter plekke wordt je koffiezetapparaat, stofzuiger of boormachine waar mogelijk gerepareerd. Ook voor kleding die wat mankeert, kun je langskomen”. Energie in Woudenberg valt ook onder de paraplu van SDW. Maandelijks is er een Energiecafé waarbij onderwerpen rondom energiebesparing worden behandeld door sprekers. Daarbij zijn de vrijwillige energiecoaches altijd aanwezig voor vragen tijdens deze avonden. De energiecoaches geven aan huis gratis en onafhankelijk energiebespaaradvies. “Ook is het mogelijk om met een warmtescancamera te kijken waar je huis warmte ‘lekt’. Deze scans worden kosteloos aangeboden en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Woudenberg. De energiecoaches krijgen een opleiding en aanvullende cursussen om de adviezen te geven”. Met aandacht voor isolatie, zonne-energie en kleine besparende maatregelen die je zelf kunt nemen. Bollen is initiatiefnemer van diverse projecten rondom biodiversiteit, voedsel en klimaatadaptatie. Zo leidt ze voor de gemeente Woudenberg het ‘Project Heuvelrugtuinen’. “We willen inwoners stimuleren om hun tuin groener, inheems en klimaatadaptief in te richten”. Ter inspiratie zijn intussen drie voorbeeldtuinen aangelegd, er is veel informatiemateriaal beschikbaar, zoals een stappenplan en plantenlijsten, en binnenkort komt er weer een praktijkdag en een cursus waarin je leert hoe je tuin te vergroenen. Ook zaaien we jaarlijks samen met de gemeente en inwoners bijenvriendelijke bloemen in op diverse locaties. Deze vormen een fleurige slinger door het dorp”. En ze organiseert buurtprojecten zoals voor groene daken. Wat Bollen belangrijk vindt, is dat we meer vanuit ecologisch in plaats van economisch belang denken. “We moeten zuinig zijn op de aarde en met elkaar de klimaat- en biodiversiteitscrisis tegengaan, meer in harmonie met de natuur leven en beseffen waar ons voedsel vandaan komt. Voedingswaren die een lange reis maken naar Nederland inruilen voor lokale productie en consumptie is een goede stap. Naast samenwerken met enthousiaste boeren voor duurzame landbouw en meer plantaardig voedsel. Met elkaar kunnen we veel bereiken”. De stichting Duurzaam Woudenberg heeft voor alle ambities enthousiaste vrijwilligers nodig die helpen bij de uitvoering van projecten, meedenken in het bestuur of aan de slag gaan als energiecoach of Repaircafé-vrijwilliger. “Meld je aan als vrijwilliger en werk met ons samen toe naar een klimaatbestendig Woudenberg”, nodigt Bollen haar dorpsgenoten uit. Meer informatie over de activiteiten van SDW op www.duurzaamwoudenberg.nl.
Bron: LetOp Woudenberg 28 maart 2023